Elzenhof in Veenoord, 21 sociale huurwoningen voor ouderen
Opgave
In Veenoord wilde plattelandscorporatie Woonservice woningen voor ouderen in het dorp bouwen. De gemeente had een standaard verkavelingsplan, maar Woonservice wilde iets wat meer collectief is. Het stimuleren van ontmoeting speelt een belangrijke rol om eenzaamheid tegen te gaan. Verbinding tussen bewoners met elkaar, verbinding met de straat is belangrijk. Het werd een hofje met 21 sociale huurwoningen voor ouderen.
Aanpak
Het hofje wordt gevormd door twee geknikte bouwvolumes die zich op een ontspannen manier vleien tussen de bomen en de gemeenschappelijke tuin omsluiten. Maar wel een ongedwongen hofje, waar je de keuze hebt om je buren te ontmoeten of niet, als je daar geen behoefte aan hebt. In de gemeenschappelijk woonkamer op de hoek, die eventueel ook door de buurt kan worden gebruikt, kunnen bewoners zelf iets organiseren om samen te doen.
Materiaal en techniek
Het hof heeft een lessenaardak. De houten gevel aan het hofje is laag en intiem. De rode nissen vormen de privé-buitenruimte omsloten door een haag. De metselwerkgevel aan de buitenzijde is robuust en sluit aan bij de omgeving. De zandkleurige baksteen varieert in 12 verschillende reliëfs. De houten kozijnen verspringen in diepte en positie voor een levendig gevelbeeld en een gevarieerde lichtinval in de hoge ruimtes. De hoge schuifpuien geven toegang tot de tweede buitenruimte.
Duurzaamheid
Deze -voor Veenoord nieuwe- woonvorm brengt de doorstroom van gezinswoningen in het dorp op gang, waardoor compacter gebouwd kan worden. Bomen zijn behouden en de wadi in de binnentuin houdt het regenwater vast.
Het bouwbedrijf werd geselecteerd op zijn duurzaamheidsvisie. Het project had de Nederlandse primeur voor circulaire kalkzandsteen, gemaakt van hergebruikt materiaal.
Het hofje is specifiek voor de plek en voegt zo waarde toe aan die plek. Dat maakt het toekomstbestendig.
Samenwerking andere disciplines
De buitenruimte in en rondom het hofje is integraal ontwikkeld met LAOS Landschapsarchitectuur. Twee typisch Drentse landschappen zijn te herkennen: de heide en het beekdal. Gescheiden door een rand van kastanjehouten palen. Het beekdal fungeert als wadi. Zitelementen en de beschutting van de grote boom geven aanleiding tot ontmoeting. De overgangen tussen de collectieve- en de privé-buitenruimten zijn nauwgezet ontworpen om zo voldoende privacy te waarborgen.
Stedelijke/ecologische inbedding
Voorheen stond op de locatie een basisschool, ruim in het landschap en tussen de bomen. De plek geeft aanleiding tot een ander type gebouw -en daarmee een andere woonvorm-, dan de omringende vrijstaande en rijtjeswoningen. Het hofje is een solitair in het groen, zo gevormd dat de bomen behouden blijven. Het diverse landschap, met inheemse beplanting en gras met bijenmengsel, versterkt de biodiversiteit.
De Elzenhof is genomineerd voor de Brick Award 24, in de categorie: Living together. Voorjaar 2024 prijsuitreiking in Wenen (Oosterrijk)
Fotografie door: Marieke Kijk in de Vegte Fotografie.