Binnenkijken bij: Femmie Stuiver in haar nieuwbouwappartement in de Elzenhof in Veenoord

In Veenoord werd begin dit jaar het nieuwbouwcomplex de Elzenhof opgeleverd. Dit seniorencomplex heeft 21 woningen, die zijn gebouwd aan een hofje met als doel ontmoetingen tussen bewoners te stimuleren. Een belangrijke reden voor Femmie Stuiver (72) om zich hiervoor aan te melden. Wij vroegen naar haar ervaringen en mochten gelijk even binnen én buiten kijken.

“Elke bewoner in het hofje heeft een eigen terras, met lage haagjes als afscheiding. Je kunt zo om het hoekje kijken en een praatje maken. De meeste bewoners in het complex zijn alleen, dan is het wel leuk om aanspraak te hebben. Maar je wordt ook met rust gelaten als je lekker een boekje in de tuin zit te lezen. Wil je niet, dan hoeft het niet. Ik vind het hier helemaal te gek. We hebben het zo gezellig en leuk met elkaar. We wonen er pas sinds april maar staan allemaal voor elkaar klaar.”

Honderdste paal

“Ik was bij de start van de bouw en mocht de honderdste paal in de grond slaan. Ik woonde hiervoor ook in Veenoord,
in een twee-ondereen- kapwoning van Woonservice. Ook een bejaardenwoning en heel mooi, maar het was verouderd. Dit huis is nieuw, net als de inrichting. Ik zag de verhuizing als een kans om veel spullen weg te doen. Ik heb mijn oude meubels weggebracht en nieuwe gekocht, zoals  een bankstel en een eethoek. Ik heb het knus gemaakt met planten, kaarsen en wat andere spulletjes.”

Heel blij

“Ik ben erg blij met mijn nieuwe plekje. De keuken is mooi en de douche is goed. Alle woningen hebben een warmtepomp. Als je de warme kraan aanzet, heb je direct warm water. Dat was in het oude huis wel anders. De temperatuur in huis is goed geregeld. Als het te koud wordt, springen drie radiatoren in de woonkamer en keuken en één in de gang automatisch aan om de ruimte snel te verwarmen. De radiator in de douche kun je wel zelf instellen. Ik ben ook erg te spreken over mijn inductie kookplaat. Vooral het schoonmaken gaat gemakkelijk. Daarnaast is de woning goed geïsoleerd, ook qua geluid: je hoort de buren niet.”

Kinderziektes

“Het enige wat ik mis is opbergruimte. Ik gebruik een slaapkamer om mijn spullen in op te slaan. Als ik alles in de berging zet, wordt deze te vol en kun je daar niet meer lopen. Ook vind ik het lang duren voordat er iets wordt gerepareerd. Zo was de deur van het gemeenschappelijke fietshok een tijdje kapot. Het is een zware deur en sommige bewoners, met bijvoorbeeld een scootmobiel, hebben moeite om de deur open te krijgen en moeten er altijd iemand bij halen. Inmiddels doet de deur het weer, maar ik hoop dat zoiets de volgende keer sneller wordt opgelost. Een ander nadeel is dat het hofje aan de voorkant van de straat zit, waardoor de inkijk behoorlijk is. Mensen kunnen vlak voor het raam komen. En ik vind dat er veel onkruid zit tussen de hegjes en rondom het complex terwijl wij wel betalen voor onderhoud. Maar ondanks deze ‘kinderziektes’ heeft iedereen het naar zijn zin.”

Favoriete plek

“Mijn favoriete plekken zijn de woonkamer, de keuken en het terras. Ik zit vaak in de kamer tv te kijken en buiten de krant te lezen. Ik lees en puzzel graag. Ook zit ik al 40 jaar bij een koor en ga wel eens op visite. Ja hoor, ik vermaak mij hier wel.”

artikel Woonservice

 

Relevant

met collectieve woonkamer, terras en tuin

Elzenhof, 21 sociale huurwoningen voor ouderen.