Proefboerderij Ruigewind

Voor een particuliere opdrachtgever verbouwde Specht een Oldambtster boerderij in Ruigezand tot een energieneutrale woonboerderij. De vernieuwde boerderij maakt optimaal gebruik van de grote diversiteit aan uitzichten die de omgeving biedt. De contouren van de oorspronkelijke boerderij zijn nog herkenbaar en zijn uitgevoerd in typisch Groninger baksteen en dakpannen. De nieuwe toevoegingen zijn contrasterend uitgevoerd in zink en glas. Het toegepaste zink is bestand tegen de zilte zeewind die hier heerst en veroudert mooi. Bovendien is het materiaal eenvoudig te hergebruiken.

De voorliefde van de bewoner voor experimenteren met windmolens en windenergie is opgenomen in de energieneutrale opzet van de boerderij.

De transformatie richt zich op het voorhuis. Het oude vervallen voorhuis is, binnen dezelfde contouren, vervangen door een nieuwe. Rood metselwerk en rode pannen zijn op een abstracte manier teruggekomen in het nieuwe voorhuis. De verschillende zichtlijnen naar het Reitdiep, Zoutkamp en het open landschap zijn leidend geweest voor het ontwerp. De boerderij zal in de toekomst dienst doen als proefboerderij voor kleinschalige windturbines.

Woonboerderij Middelbert

Transformatie: Woonboerderij Middelbert

Locatie

Lauwerzijl, Groningen

Opdrachtgever

particulier

Jaar

2010 - 2013

Status

gereed