Nieuwe ideeën voor wonen en zorgen in de Groningse Oosterparkwijk

We worden steeds ouder, wonen langer thuis en willen zo lang mogelijk gezond blijven. Maar hoe? In een integraal team bedachten we hierop een antwoord voor de Groningse Oosterparkwijk.

De prijsvraag Who Cares is een landelijke ontwerpwedstrijd. Vier steden doen mee: Almere, Groningen, Rotterdam, en Sittard-Geleen. In elke stad zijn vijf projecten genomineerd, waarvan er eentje wint en zijn idee mag uitvoeren.

Annet Ritsema van Specht Architecten over Bier en Worst

Wat is jullie idee?

,,We willen verschillende groepen in de wijk met elkaar verbinden: Oosterparkers die er al generaties lang wonen, ‘nieuwe’ Oosterparkers en studenten. Het idee is om een netwerk van knooppunten te maken, ontmoetingsplekken, met grote en kleine ingrepen: een coöperatieve supermarkt in een oude school, zodat gezond en lokaal eten voor iedereen binnen handbereik is. Of een brievenbus naast een bankje, wat ouderen stimuleert om meer te bewegen. Voedsel en een gezonde levensstijl staan centraal.’’

Waarom past dit zo goed in deze wijk?

,,We hebben goed gekeken naar wat er al is en waar bewoners behoefte aan hebben. Die dingen combineren we om het welbevinden van mensen te stimuleren en eenzaamheid tegen te gaan. Opvallend is dat in de Oosterparkwijk weinig wordt bewogen en weinig gezond gegeten. Er komt relatief veel obesitas voor; het aantal plekken waar je fast food kunt krijgen is ook twee keer zo hoog als elders.’’

Waarom gaan jullie winnen?

,,Ons idee is integraal: het mes snijdt aan veel kanten. We betrekken bewoners en organisaties intensief, zodat het iets wordt van en voor de Oosterparkers en niet iets wat wij hebben bedacht en gaan uitrollen.’’

Morgenmiddag presenteren de vijf teams die voor Groningen geselecteerd zijn hun plannen voor de Oosterparkwijk. Zij pitchen hun ideeën in Toentje, Paradijsvogelstraat 10, tussen 17.00 en 19.00 uur.

Hiernaast delen studenten van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG de resultaten van een onderzoek naar de Oosterparkwijk. Zij hebben in binnen- en buitenland gekeken naar zogeheten Age friendly cities. Hun onderzoeksuitslagen dienden als input voor de vijf geselecteerde teams.

De teams krijgen tot eind september de tijd om hun plannen uit te werken. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, eind oktober.