Op 16 locaties in en rond de Groninger binnenstad is ruimte voor zeker 140 kwalitatief hoogwaardige woningen van 50-150 m2 voor gezinnen en ouderen.

Talkshow Stand van Stad besteedt zondag aandacht aan Wonen in Stadshart. De opnames in het Groninger Forum beginnen om 16.30 uur (gratis). OOG TV zendt de talkshow vanaf 20 uur uit.

Dat concludeert de gemeente na een inventarisatie voor de manifestatie Wonen in Stadshart. Die moet stimuleren dat er meer woonruimte voor gezinnen en ouderen in de binnenstad komt. En niet alleen studentenkamers, zoals de afgelopen jaren.

Rijksuniversiteit, Hanzevast Capital, Hanzehogeschool en gemeente stellen in principe vastgoed beschikbaar. Wonen in Stadshart zocht er architecten bij, onder wie Annet Ritsema van Specht architecten.

Zij wierp zich op de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat. Die verhuist en is leeg, met een kleine opbouw op de gymzaal, goed voor acht appartementen met een gemeenschappelijke voorzieningen.

Ritsema laat de architectuur van Mulock Houwer (1857-1933) grotendeels in takt. ,,We geven elk appartement wel een raam tot op de vloer. De oorspronkelijke ramen zijn hoog om de jongens niet af te leiden.’’

Het huidige sportplein (ingang Jacobijnerstraat) verandert in een privétuin. Het schoolplein aan de Sint Walburgstraat wordt deels beeldentuin met beelden van kunstenaars uit de naastgelegen voormalige meisjesschool.

Zo bedachten architecten ideeën voor grotere en kleinere locaties. Ze presenteren hun plannen in mei op de manifestatie Wonen in Stadshart. De deelnemers zijn bij voorbaat enthousiast. Ritsema: ,,Maar het is natuurlijk pas een succes als de plannen worden gerealiseerd.’’

Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden.

transformatie monumentaal schoolgebouw

Transformatie: De Jacobijner, cohousing in hartje Groningen

Blijven wonen in Waterwijk, Almere

Blijven wonen in Waterwijk, Almere

Onderzoek Grijstinten in de Tussenmaat

Grijstinten in de tussenmaat