Co-housing in de Borgmanschool locatie Jacobijnerstraat

Twee schoolgebouwen in Groningen komen op termijn beschikbaar voor bewoning. Aanstaande bewoners namen de afgelopen dagen een kijkje en spraken met elkaar over hun plannen.

Enthousiast vertelt architect Jochem Koster over de mogelijkheden van wonen in de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat. ,,Dit lokaal is hoog genoeg om er een vide in te maken’’, legt hij uit. Een gemêleerd groepje mensen hangt aan zijn lippen.

Borgmanscholen beschikbaar voor bewoning

Het is een van de beide Borgmanscholen die op termijn beschikbaar komen voor bewoning. Het is de bedoeling dat de toekomstige bewoners samen een plan maken om de beide panden te gaan bewonen. Cohousing heet dat.

Vrijdag en zaterdag werden workshops gehouden voor geïnteresseerden om nader kennis te maken en te praten over hun woonwensen. Eelke van Foeken (35) en zijn vriendin Nienke Dicke (33) uit Amsterdam waren twee van de belangstellenden.

Zij willen met hun zoontje van anderhalf en een kind op komst gaan wonen in het schoolgebouw aan de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat. ,,Wij hebben voorkeur voor de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat omdat je er meer privacy hebt, het is geschikter voor gezinnen en het is lekker dicht bij het Noorderplantsoen’’, vertelt Van Foeken.

Harde eis gemeente: voorzieningen delen

Op de vraag of de mensen in zijn groep goed met elkaar kunnen opschieten, antwoordt hij: ,,Nou, we kennen elkaar al erg lang. We zijn vijf, zes gezinnen, en de meesten kennen elkaar al van school.’’ Laat die school nou net de Borgmanschool aan de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat zijn! Van Foeken: ,,Ik heb er zelf ook op gezeten en kwam vrijdag nog een vroegere juf tegen.’’

De groep heeft de afgelopen dagen onder meer gebrainstormd over welke voorzieningen ze met elkaar willen delen, maar ook over wat ze willen doen voor de buurt. ,,Dat was een harde eis van de gemeente. We denken erover om het hofje een deel van de tijd open te stellen voor de buurt, zodat kinderen er kunnen spelen.’’

Eelke en Nienke zullen nog wel geduld moeten oefenen. De school sluit pas over anderhalf jaar de deuren en moet dan nog helemaal worden verbouwd.

transformatie monumentaal schoolgebouw

Transformatie: De Jacobijner, cohousing in hartje Groningen

Onderzoek Grijstinten in de Tussenmaat

Grijstinten in de tussenmaat

gemeenschappelijk wonen

Privé: Landschappelijk gemeenschappelijk wonen

Ruimte voor de Tussenmaat

Ruimte voor de tussenmaat