Met uitzicht op de Martinitoren vanaf hun gezamenlijke dakterras en straks ook vanuit hun zwemvijver worden de bewoners van De Jacobijner er op de mooist mogelijke manier aan herinnerd waar zij wonen: in hartje binnenstad Groningen. In de voormalige Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat, op verscholen, maar verrassend sfeervol en groen binnenterrein tussen woningen en winkels, heeft Specht Architecten elf appartementen en collectieve voorzieningen ontworpen. De Jacobijner is gestoeld op het concept van cohousing: een combinatie van privéwoningen en gedeelde ruimtes en voorzieningen.

Aanzet tot dit project was de door de gemeente in 2016 georganiseerde woonmanifestatie ‘Wonen in Stadshart’, gericht op een gevarieerde binnenstad en toevoeging van kwaliteit aan het binnenstedelijke woonmilieu. Architecten, ontwikkelaars en stadjers werden uitgenodigd om mee te denken over hoogwaardige, kwalitatieve en innovatieve oplossingen voor wonen in de binnenstad. Een van de veertien plannen die daaruit voortrolde, was dit plan van Specht Architecten en het eveneens in Groningen gevestigde bureau Rizoem, actief in ruimtelijke ontwikkeling en leefbaarheid.

De eerste opgave waar beide projectpartners mee aan de slag moesten, was het vinden van een groep van geïnteresseerden die warmliepen voor het woonconcept, het gebouw, de plek en de voorgestane aanpak van een gezamenlijk te doorlopen planproces. Verschillende kandidaten vielen of haakten af. De mensen die het uiteindelijk zijn geworden zijn, zijn rond de zestig, kennen elkaar uit hun studententijd en zijn altijd hechte vrienden gebleven.

Volgens wens van de bewoners – zeven kopers en vier huurders – zijn de gangen, het fraaie trappenhuis, de kelder en de buitenruimte van de school nu het domein van collectieve voorzieningen zoals een bibliotheek, wasruimte, tv-ruimte, bergingen, wijnkelder, gedeelde tuinen, gastenverblijf, een nog aan te leggen natuurzwemvijver en, op het dak, een riant dakterras. De voormalige klaslokalen zijn benut voor de gelijkvloerse appartementen. Ook is er een penthouse. De indeling is in samenspraak met Specht Architect op individuele wensen afgestemd. De hoogte van de ruimtes is creatief en slim benut en er is met allerlei speelse vondsten voor gezorgd dat de lichtinval en het zicht op het groen en de omliggende typisch stad-Groningse bebouwing optimaal zijn. Dat de afwerking van de interieurs zo uitzonderlijk hoogwaardig en bijzonder is, is te danken aan het feit dat twee bewoners samen een ontwerp- en bouwbedrijf voor scheepsinterieurs hebben. Zij hebben zich als aannemer aan het team van Specht en Rizoem verbonden.

De karakteristieken van het oude schoolgebouw zijn volop gerespecteerd en benut. Doordat de appartementen aan de binnenzijde van een isolerende schil zijn voorzien en dankzij kleuronderzoek, kon de gevel in oude luister worden hersteld. Verwarming, koeling en overige installaties zijn in die binnenschil opgenomen.

De Jacobijner is met zijn op gemeenschapszin gebaseerde woonconcept een waardig opvolger van de functies die deze plek al sinds begin 14e eeuw heeft vervuld: eerst het Jacobijnerklooster met moestuin en boomgaard van de Dominicaner monniken, in de 17e eeuw het Groene Weeshuis, eind 18e eeuw het eerste academisch ziekenhuis van de stad en tot slot vanaf 1907 achtereenvolgens de Eerste Groninger Jongenschool, Jacobijnerschool en de Borgmanschool.

Locatie

Jacobijnerstraat in Groningen

Opdrachtgever

bewoners groep en gemeente Groningen

Jaar

2016 - heden

Status

uitvoering

Partners

Rizoem