Gemeenschappelijk wonen in hartje Groningen

De besloten locatie en structuur van de voormalige Borgmanschool lenen zich uitstekend voor een aantrekkelijke woonvorm in hartje Groningen: gemeenschappelijk wonen met veel privacy aan een groene stadstuin. Door de tuin bij speciale gelegenheden open te stellen voor publiek, creëren de bewoners een bijzondere band tussen hun woonplek en de stad – een goed bewaard publiek geheim.

Ik hoop overbodige ballast zoveel mogelijk te vermijden, aan apparatuur (wasmachine, vaatwasser, tuin gereedschap etc.) eigen auto, echt de basis dingen en meer niet.

Een plek met een sociale geschiedenis

De Borgmanschool is onderdeel van de plek waar Dominicaner monniken in 1308 het Jacobijner-klooster stichtten. Hier werd onder andere onderwijs aan de arme jeugd gegeven. Ook had het klooster een moestuin en fruitbomen. Na de reformatie stond tot de sloop in 1934 op het kloosterterrein het Groene Weeshuis – onder andere de bakermat van het huidige UMCG. In 1907 bouwde stadsbouwmeester Mulock Houwer hier ‘school XXXVII’, later omgedoopt tot respectievelijk Eerste Groninger Jongensschool, Jacobijnerschool en uiteindelijk de Borgmanschool.

Woonbehoeften van de doelgroep

Ons ontwerp is gebaseerd op de meest gehoorde woonwensen tijdens diverse verkenningsbijeenkomsten met geïnteresseerden. Die woonwensen zijn vertaald naar een ontwerp dat zoveel mogelijk de structuur en karakteristieke eigenschappen van het gebouw en de locatie intact laat.

Het overgrote deel van de opkomst tijdens de bijeenkomsten bestond uit zestigplussers. Zij gaven aan graag gelijkvloerse appartementen te willen, ontsloten via een lift. Privacy is belangrijk, gecombineerd met mogelijkheden tot sociaal contact en gezamenlijke activiteiten. Een eigen auto aan huis is geen meerwaarde; velen willen wel een auto delen en/of vinden het geen probleem dat de auto wat verderop staat.

Rust en privacy met gedeelde extra’s

De voormalige leslokalen bieden ruimte aan appartementen van diverse grootte, die optimaal profiteren van de beslotenheid van de locatie. Ieder appartement krijgt een Frans balkon voor extra lichtinval en zicht op de omgeving. Op de school worden een penthouse en een gezamenlijk dakterras toegevoegd.

In de gangen, het trappenhuis en de overige ruimtes is veel ruimte voor bijzondere gezamenlijke functies: bibliotheek, wijnkelder, gastenverblijf annex B&B, werkplaats, berging, keuken en een lift naar het dakterras. Parkeren wordt opgelost in de nabijgelegen Buurtstalling Bleekveld.

Karakteristieke buitenkant, comfortabel binnenklimaat

Doordat de voormalige klaslokalen aan de binnenzijde geïsoleerd worden, kan de karaktervolle gevel geheel behouden blijven, alsmede het mooie trappenhuis. In de thermische, akoestische en geluidswerende binnen schil worden ook verwarming, koeling en andere installaties opgenomen. De mooi geprofileerde ramen met enkel glas worden aan de binnenkant voorzien van te openen glazen binnen puien. Tussen de oude en nieuwe kozijnen is circa 60 cm ruimte: dit biedt plaats biedt voor planten, een zit plek of een andere invulling. Zo wordt verblijfskwaliteit gecombineerd met optimale isolatie en behoud van het karakter van het gebouw.

Gezamenlijke tuin voor bewoners; expotuin voor de stad

De omsloten gezamenlijke tuin ligt op het zuiden. Een natuurlijk zwembad zorgt hier voor een bijzondere extra kwaliteit. Het bad biedt tussen de gebouwen door een fraai doorzicht op de Martinitoren.

Het entreeplein aan de Sint Walburgstraat wordt ruimtelijk gekoppeld aan de buitenruimte van het belendende atelier- en expositiegebouw; de ruimtelijke kwaliteit van het gehele binnenterrein wordt vergroot en de overgang tussen de verschillende gebieden blijft helder.

Bij gelegenheden zoals vernissages kunnen de bewoners hun tuin als expositieruimte openstellen voor de stad, in samenwerking met de exposerende kunstenaars. Zo creëren de bewoners samen met kunstenaars een plek met een bijzondere toegevoegde waarde in de binnenstad. De vele publieke en sociale functies die deze plek door de eeuwen heen heeft gehad krijgen op die manier een hedendaagse variant. De karakteristieken en de historie van de locatie blijven herkenbaar en toegankelijk: een goed bewaard geheim met de bewoners als schatbewaarder.

Locatie

Jacobijnerstraat in Groningen

Opdrachtgever

gemeente Groningen

Jaar

2016 - heden

Status

in ontwikkeling

Partners

ism Rizoem