Circulair schakelstation voor duurzame energie

Bij een station voor hernieuwbare energie hoort een circulair concept. Dit concept is integraal uitgewerkt in zowel gebouw als landschappelijke inpassing.

Het Groninger Ommeland is altijd onderdeel geweest van het productielandschap. 

Dit landschap heeft decennialang (soms seizoensgebonden) ruimtelijke en landschappelijke sporen van de oogst achtergelaten. Zoals het orthogonale patroon van het waternetwerk, opgestapeld drogend veen, gestapelde hooipakjes, gestrooide hooirollen, bergen suikerbieten en grote bulten hennep. Zonne-energie is de nieuwe oogst en ook dit laat zijn sporen na. 

Hennep is een traditioneel gewas dat een innovatieve doorstart heeft gemaakt in nieuwe toepassingen en producten. In Oude Pekela heeft dit een vlucht heeft genomen. Diverse lokale bedrijven hebben bouwmaterialen uit hennep ontwikkeld. Het cultiveren van hennep is CO2-negatief. Daarnaast heeft hennep een aantal andere voordelen voor de bouw: het is zeer isolerend, licht en heeft oersterke vezels. Het wordt in de bouw nu nog voornamelijk toegepast als isolatiemateriaal. Minder bekend is de fraaie toepassing als gevelafwerking en de kracht als constructiemateriaal.

Jaar

2021

Partners

LAOS – Landschapsarchitectuur & stedenbouw