Twee supermarkten, 52 appartementen en een zorgcentrum op het PBH-terrein. Dat zijn de plannen voor het centrum van Zuidlaren

Het mocht even duren: na bijna tien jaar overleg en een stoet wethouders liggen er dan toch concrete plannen voor de herinrichting van het centrum van Zuidlaren. De plannen spitsen zich grotendeels toe op het terrein waar vroeger de Prins Bernhardhoeve lag. Op de voorzijde aan de Grote Brink moeten, als het aan het college ligt, twee supermarkten en een zorgcentrum verrijzen. Boven de supermarkten komen appartementen.

Om de nieuwbouw te laten aansluiten bij het karakter van Zuidlaren, wordt gedacht aan twee bouwlijnen. Op de voorgrond moeten een aantal kleinere gebouwen komen, omringd door groen, waarin ruimte is voor een culturele of maatschappelijke invulling. Dat kunnen de bibliotheek of een opvolger van het recent gesloten theater De Kimme zijn. Daarachter komen twee supermarkten van elk 2000 vierkante meter, een zorgcentrum van 2600 vierkante meter en een appartementencomplex. In totaal gaat het om 52 woningen. Om het terrein voor alle gebruikers bereikbaar te houden, zijn zo’n 200 parkeerplaatsen nodig.

Goedkope woningen

Op het achterste gedeelte van het PBH-terrein moeten nog eens ruim 200 nieuwbouwwoningen de wijk Laarhove gaan vormen. Daar wil de gemeenteraad grotendeels goedkopere woningen en huizen in het middensegment bouwen, zo besloot ze in 2021. De voorganger van wethouder Jurryt Vellinga, René Kraaijenbrink, was daar nog op tegen. Goedkopere woningen leveren de gemeente, die eigenaar is van de grond, minder geld op. Of de appartementen boven de supermarkten ook in het goedkopere segment zullen zijn, weet Vellinga nog niet.

Rekening van een miljoen

In de plannen komt geen ondergrondse parkeergarage voor. Dat betekent dat de gemeente Tynaarlo nog voor de eerste paal de grond in gaat een miljoen euro moet overmaken aan oud-projectontwikkelaar Leyten. Die slaagde er in 2017 niet in om die wens van de gemeente rendabel te maken in combinatie met twee supermarkten.

Leyten besloot de grond daarop te verkopen aan de gemeente, maar liet in het contract vastleggen dat als er alsnog werd besloten twee supermarkten te bouwen zonder ondergrondse parkeergarage, daar een boete van een miljoen euro aan vasthing.

Het liefst zien de betrokken partijen dat de nieuwbouw plaats biedt aan een Albert Heijn en een Jumbo, supermarkten die nu al een vestiging in het dorp hebben. Toch kan de gemeente daar maar beperkt in sturen, weet ook wethouder Jurryt Vellinga. Gemeenten mogen grond niet zomaar verkopen, maar moeten die aan alle geïnteresseerde partijen aanbieden. „Hoe we dat gaan oplossen weet ik nog niet, maar we moeten zorgen dat ons besluit ook bij de rechter standhoudt. Dat de Jumbo en Albert Heijn hier al zijn, is niet voldoende.”

Ondernemers zijn tevreden

René Kuipers van ondernemersvereniging VOZ is blij dat er een concreet plan ligt. „Wij hebben met onze leden elf punten opgesteld die allemaal terugkomen in de plannen. De voorzijde van het PBH-terrein heeft van oorsprong een economische functie, en met twee supermarkten houden we aansluiting bij het winkellint.”

Volgens hem worden niet alleen de ondernemers in Zuidlaren bediend. „Ik durf dit aan alle inwoners te presenteren. Met alle aspecten die de afgelopen tien jaar aan bod zijn gekomen wordt rekening gehouden, van zorg tot cultuur en wonen. Ook de stemmen van partijen die niet aan tafel zaten bij de besprekingen zijn gehoord.”

tekst door Abel de Kam 

Gerelateerd

stedenbouwkundigplan en BKP centrum Zuidlaren:

stedenbouwkundigplan en BKP voor centrum Zuidlaren