21 sociale huurwoningen voor ouderen

In Veenoord wilde plattelandscorporatie Woonservice woningen voor ouderen in het dorp bouwen. De gemeente had een standaard verkavelingsplan, maar Woonservice wilde iets wat meer collectief is. Het stimuleren van ontmoeting speelt een belangrijke rol om eenzaamheid tegen te gaan. Verbinding tussen bewoners met elkaar, verbinding met de straat is belangrijk. Het werd een hofje met 21 sociale huurwoningen voor ouderen.

Het hofje wordt gevormd door twee geknikte bouwvolumes die zich op een ontspannen manier vleien tussen de bomen en de gemeenschappelijke tuin omsluiten. Maar wel een ongedwongen hofje, waar je de keuze hebt om je buren te ontmoeten of niet, als je daar geen behoefte aan hebt. In de gemeenschappelijk woonkamer op de hoek, die eventueel ook door de buurt kan worden gebruikt, kunnen bewoners zelf iets organiseren om samen te doen.

Het hof heeft een lessenaardak. De houten gevel aan het hofje is laag en intiem. De rode nissen vormen de privé-buitenruimte omsloten door een haag. De metselwerkgevel aan de buitenzijde is robuust en sluit aan bij de omgeving. De zandkleurige baksteen varieert in 12 verschillende reliëfs. De houten kozijnen verspringen in diepte en positie voor een levendig gevelbeeld en een gevarieerde lichtinval in de hoge ruimtes. De hoge schuifpuien geven toegang tot de tweede buitenruimte.

Deze -voor Veenoord nieuwe- woonvorm brengt de doorstroom van gezinswoningen in het dorp op gang, waardoor compacter gebouwd kan worden. Bomen zijn behouden en de wadi in de binnentuin houdt het regenwater vast.

Het bouwbedrijf werd geselecteerd op zijn duurzaamheidsvisie. Het project had de Nederlandse primeur voor circulaire kalkzandsteen, gemaakt van hergebruikt materiaal.