Energieneutrale portiekflats Paddepoel

De portiekwoningen die we in de Groningse wijk Paddepoel hebben voorzien van een nieuwe thermische schil zijn onderdeel van Stroomversnelling; een landelijk initiatief om het bestand aan portiekflats energieneutraal te maken.

Ons uitgangspunt was om de aanpassingen die nodig waren voor het aanbrengen van de thermische schil maximaal te benutten voor andere oplossingen. De entree hebben we vergroot en meer nadruk gegeven, zodat de relatie met de straat vanzelfsprekender en overzichtelijker is geworden.

De uniformiteit van de gebouwen is gehandhaafd, maar we hebben een nieuwe ritmiek, detaillering en plasticiteit toegevoegd aan gevel en kozijnen. De voorgeschreven standaard steenstrips hebben we daarbij ingezet om patronen en variatie aan te brengen.

De gevels worden afgewerkt met minerale steenstrips. Behoud van de plastiek, horizontaliteit en repetitie waren leidend voor het ontwerp. Door de entree dubbelhoog te maken ontstaat een voorname ingang die ook ’s avonds licht werpt op de straat.

Het nul-op-de-meter-renovatieconcept voor gestapelde bouw van Dura Vermeer heeft de Duurzaam Bouwen Award gewonnen. Zowel de jury- als de publieksprijs werden binnen gesleept tijdens Building Holland in de RAI. De jury had als uitleg: Dura Vermeer heeft een goed doordacht renovatieconcept dat zich inmiddels ook in de praktijk bewezen heeft.

Locatie

Pleiadelaan en Voermanstraat, Groningen

Opdrachtgever

Dura Vermeer en Lefier Groningen

Jaar

2014 - 2015

Status

gereed