Wonen in de stad

Het bouwblok aan de Petrus Campussingel is op zichzelf al een intens stuk stad. Een gemengd programma van wonen, voorzieningen en bedrijvigheid is in de loop der tijd gebouwd en weer veranderd. Van oudsher staan er chique villa’s aan de singel, met fabrieken op het binnenterrein zoals de PTB machinefabriek. Door het wegtrekken van de bedrijvigheid komt er op het binnenterrein ruimte vrij. De positie ten opzichte van het UMCG biedt een uitgelezen kans voor een combinatie van wonen en zorg.

 

Het huidige verknipte binnenterrein wordt samengesmolten tot één collectieve tuin waarin het parkeren zorgvuldig wordt opgelost.

Deze tuin biedt voor de omringende monumenten en woningen een meerwaarde in het gebruik. De PTB loods, met haar karakteristieke gevel, biedt onderdak aan praktijkwoningen. De woningen in de tombola draaien elk om een collectieve plantenkas, waardoor ze een brede oriëntatie op de tuin hebben.

De voordeuren liggen direct aan de tuin, terwijl het wonen boven het maaiveld is opgetild of ‘verstopt’ achter de praktijkruimte, om zo voldoende privacy te garanderen.

 

De tuin is een genereus gebaar, dat uitnodigt tot een intens gebruik van de stad.

Locatie

Petrus Campersingel, Groningen

Opdrachtgever

Lefier en gemeente Groningen

Jaar

2009

Status

publicatie

Partners

i.s.m. Nynke Jutten