Wonen aan de Eelderzoom

Vinkhuizen is een woonwijk, uit de jaren 60, waar herstructurering op grote schaal plaats vindt. Tussen Vinkhuizen en de Held is een groenzone gepland. Aan de westzijde van Vinkhuizen ontstaat zo een nieuwe voorkant die zich presenteert naar de groenzone. De locatie Eelderzoom ligt aan deze westrand.

Vinkhuizen bestaat uit ‘stempels’. Het authentieke stempel heeft interne woonpaden. Rondom wordt het ontsloten voor auto’s, ook het parkeren is aan de randen. In het plan wordt het originele stempel omgekeerd: de ontsluiting voor auto’s en parkeren (grotendeels op eigen terrein) is intern. Zo ontstaat er een autovrije promenade aan het park en een buurtpleintje in het midden.

Het plan heeft een divers aanbod aan woningtypologieën op het van origine zeer eenzijdige woningbestand van de wijk. Aan de rand zijn verandawoningen gesitueerd, in het midden 2-onder-1 kappers, geschakelde vrijstaande- en patiowoningen.

De architectuur is uitgewerkt door DAAD, Onix, Moriko Kira en Scheffer van der Wal.

Locatie

Onyxstraat, Groningen

Opdrachtgever

de Huismeesters, i.s.m. Kuub

Jaar

2005

Status

gerealiseerd