Singelwoningen op het Europapark

Aan het Winschoterdiep in Groningen wordt het nieuwe woonbuurtje de Nieuw Linie gebouwd. De Nieuwe Linie is een deel van het Europapark, het terrein waar voorheen o.a. de energiecentrale met zijn 5 karakteristieke schoorstenen stond en de afgelopen 100 jaar niet toegankelijk geweest voor publiek en daardoor een blinde vlek in de stad was.

Het oorspronkelijk stedenbouwkundig plan is opgezet voor kantoren en leisure. Na het realiseren van het voetbalstadion en enkele kantoren droogde de vraag op, en wordt de wijk verder getransformeerd naar wonen.

In 2012 gaf de gemeente Groningen aan dat ze in het Europapark ruimte hadden voor een CPO-project. Specht architecten, KUUB en Rizoem hebben gezamenlijk een woonconcept ontwikkeld waarbij er vrij-indeelbare casco’s in verschillende grootte worden aangeboden, met verschillende buitenruimten. De stedenbouwkundige opzet en het architectonische karakter (materiaalgebruik en kleur) van deze Singelwoningen, sluiten aan bij het industriële karakter van het Europapark.

De Singelwoningen kijken aan de zijde van de Elkemastraat uit over het water van de zijarm van het Winschoterdiep (de koel-arm van de voormalige energiecentrale). Aan de andere zijde grenzen ze aan het Groene Lint, een nieuw te realiseren plantsoen.

De opgave was om grondgebonden woningen te realiseren met uiteenlopende kavelgroottes en buitenruimtes op een relatief klein gebied. Er is een stedenbouwkundig plan gemaakt van twee rijen casco’s in 3 verschillende stramienbreedtes die vrij-indeelbaar zijn. De bouwhoogte, het parkeerconcept en duurzaamheid- en energieconcept zijn collectief vastgelegd.

De bouwkosten zijn relatief laag door het efficiënt toepassen van prefab houtskeletbouw en de keuze uit een beperkt aantal kozijn types.

Alle erfafscheidingen, carports, bergingen en garages zijn onderdeel van de architectuur.

De eenvoud van de stedenbouw en architectuur geeft het blok een industriële minimalistische uitstraling.Dit komt tot uitdrukking in de terughoudendheid waarmee vorm, kleur en materiaal zijn gebruikt.

De gevels zijn in verticaal hout uitgevoerd, waarmee een eenvoudige maar doeltreffende compositie is gemaakt van strakke dozen, met subtiel gedetailleerde kozijnen, hoeken en verspringing in de kozijnen per verdieping.

Elke woning is anders geworden: de ene woning heeft een klein gastenverblijf, de ander een rugzakwoning voor zijn moeder, een praktijk aan huis, een vide met verticale tuin etc.

Door verschillende casco’s aan te bieden, voor een betaalbare prijs en met vrij indeelbare plattegronden en gevels, zijn er uiteenlopende huishoudens komen wonen. Naast starters, ook gezinnen, empty nesters, singles, rugzakwoning voor ouders en mindervaliden.

Grote Groninger Gebouwenenquête 2018, Vakjuryrapport:

“De jury waardeert het proces waarin particuliere opdrachtgevers hun wensen konden realiseren. Ook is de eigenwijsheid van de architecten om van het project een geheel te maken te prijzen. Veel waardering heeft de jury verder voor de zorgvuldig gedetailleerde en gemaakte gevels en de mooie woonverdieping in de bredere woningen”.

 

 

 

 

Locatie

Eelkemastraat, Groningen

Opdrachtgever

Rizoem, KUUB en 21 bewoners

Jaar

2015 - 2018

Status

gereed